Montera LED-lampa på plusjordad motorcykel

Fråga: Jag har tänkt att sätta på ett extraljus ”LED” på min Ariel motorcykel för att spara på strömmen. Det är 6 volt plusjord på den. Lampan fungerar med 6 volt med batteriladdaren men inte på cykeln. Kan det bero på att den är plusjordad? Hur ska jag gå till väga? Kan man fixa det på något sätt? Ledljuset är bara på 10 watt.

Hälsn. Stig W

 

Svar: Själva dioden i lampan kräver likström med en viss polaritet för att lysa. Det innebär att om man vänder på polariteten så flyter det ingen ström genom dioden och då lyser den inte. Om ditt extraljus bara har en kabel (plus) och tar jord (minus) genom fästet i styret/ramen så blir ju polariteten fel på en plusjordad motorcykel.

Det borde gå att byta polaritet inne i extraljuset genom att skifta några kablar, men jag vet inte exakt hur det ser ut där inne. Ett annat alternativ är att montera extraljuset med någon form av gummi- eller plastisolering så att den inte får kontakt med jord. Sedan får man dra strömkabeln från motorcykeln (minus) till extraljusets fäste (jord) och ansluta extraljusets pluskabel till motorcykelns ram.

En enkel åtgärd för att spara på strömmen är att ordna en halvljusreducering enligt bilden nedan. Dioder har den egenskapen att de sänker spänningen med cirka 1 volt i den riktning dioden leder. Om man sätter en, eller flera dioder i serie med lampa så får lampan lägre och lägre spänning för varje diod man kopplar in. På så vis sänks spänningen och därmed också strömmen till lampan vilket ger batteriet en chans att få laddning. Genom att lägga en strömbrytare över dioderna kan man snabbt koppla förbi dem när man vill ha full ljusstyrka. På en plusjordad motorcykel ska dioderna på bilden vändas åt andra hållet. Dioderna ska klara den ström som lampan drar vilket är 7,5 ampere om din Ariel har en 45-wattslampa.

Jim Lundberg

Montera LED-lampa på plusjordad motorcykel
Enkel halvljusreducering. Varje diod minskar spänningen till lampan med 0,7-1 volt. En strömbrytare kan snabbt koppla förbi dioderna om man vill ha full ljusstyrka. Antal dioder väljer man utifrån hur svagt lyse man vill ha – men det gäller att synas i trafiken också.
Rulla till toppen