Vilken årsmodell på Crescent Compact?

Fråga: Har en Crescent Compact. Vet ej årsmodellen. Ramnumret är 575598 och motornumret är 5758877.

Tacksam för svar

Bo Fredriksson

 

Svar: Tyvärr så är det svårt att datera mopeder utifrån ram- och motornummer då mopeder inte finns registrerade hos myndigheterna så som bilar, traktorer och motorcyklar. Dessutom försvann MCB (Monark-Crescent-bolagen) 1992 och då försvann eventuella uppgifter om deras tillverkade modeller. Compactmodellen kom 1967 och hade då en Husqvarnamotor som kallades ”Flinta” på grund av dess kantiga form. 1968 fick Compacten en sachsmotor och såg sedan i princip likadan ut tills modellen lades ner 1982-83.

Det enda sättet att säkert åldersbestämma en moped där förändringarna varit få genom åren är om man kan få tag i några som har en likadan moped med känd historia (köpedatum) där man kan jämföra ramnummer mot sin egen. På så vis kan man ”gaffla” in sin årsmodell mot andras. Typintyget som följde med mopeden när den var ny avslöjar tillverkningsåret, men dessa intyg brukar aldrig finnas kvar. På vissa sachsmotorer kan tillverkningsåret vara inetsat på vevaxeln, men då måste motorn delas för att man ska kunna se vad det står. Årtalet är då endast tvåsiffrigt; är motorn tillverkad 1975 står det ”75” på vevaxeln.

Jim Lundberg

Vilken årsmodell på Crescent Compact?
På vissa sachsmotorer finns tillverkningsåret inetsat i vevaxeln. På denna motor syns tyvärr bara den sista siffran vilket är en 4. Troligtvis är då motorn från 1964 eller 1974.
Rulla till toppen