Var köper man cellulosalack?

Fråga: Hej Jim! Jag renoverar en engelsk bil från 1953 och vill att den inte skall bli ”för fin” i lacken. Då bilen var ny hade den en cellulosa lack i svart. Var kan jag köpa svart cellulosafärg idag och grundfärg till cellulosalacken. Och även lämpligt spackel att ha innan jag grundar och lackar.

MVH Göran

 

Svar: Ursäkta det sena svaret, men ”min” färghandlare har haft semester. Han hälsar att han inte vet var man hittar cellulosalack idag och flera sökningar på Internet ger inga resultat – i alla fall inte i Sverige. Men det finns en firma som säljer delar till elgitarrer som har cellulosalack för lackspruta. Firman heter Gitarrdelar.se (telefon 08-38 02 08) och de har även cellulosalack på sprejburk. Hur en sådan lack fungerar på en bil vet jag inte, men Gitarrdelar.se har tagit fram sina lacker efter DuPonts originalrecept och på 50-talet använde man ofta billacker på elgitarrer. Jag har testat dessa lacker, fast då på elgitarrer – inte bilar, och lacken blir hård och fin och går att polera till högglans.

Jim Lundberg

Var köper man cellulosalack?
Hemsprutad elgitarr med cellulosalack. Kulören heter ”Olympic White”. Här användes Gitarrdelars lack på sprejburk vilka har en oval sprutbild och ger en fin färgdimma – nästan som från en lackspruta. Lacken hårdnade oredentligt vilket inte alla cellulosalacker gör, och efter polering (ej gjort på bild) blev ytan högblank.
Rulla till toppen