Hur får jag ur lagret ur navet på en Compact?

Fråga: Hej! Har nyligen köpt en Compact med risiga hjullager, bestämde mig för att köpa en ombyggnadssats till navet (Leleu-nav) för att kunna använda vanliga kullager istället, men nu till det jobbiga, för att installera kittet så måste man slå ur de gamla lagerbanorna i navet. Den vänstra lagerbanan gav sig rätt fort, men den högra vill verkligen inte alls!

Så jag slog med don och hammare på lagerbanan så att (ringen) som sitter på insidan av lagerbanan gick av! Nu till min fråga, hur ska jag kunna få ut lagerbanan nu? Finns ju ingen kant att knacka på längre! Tack för svar och en grym tidning!

mvh Kevin

 

Svar: Lagerskålarna som används när man har justerbara konor är relativt tunna och eftersom de dessutom är härdade blir de väldigt spröda och går lätt sönder när de ska knackas ut. Om du nu bara har själva ytterringen kvar av lagerskålen så finns det ingenting att knacka mot längre. Antingen tar du en Dremel med ett slipstift och slipar igenom lagerskålen på ett eller två ställen. Sedan kan man lätt bryta bort den med en liten och vass skruvmejsel.

En annan metod är att man tar en MIG-svets och lägger en svetssträng varvet runt på insidan av ringen. När svetsen har kallnat drar den ihop sig med sådan kraft att ringen minskar i diameter. Då kan den till och med ramla ur av sin egen tyngd – och gör den inte det har man nu svetssträngen att knacka mot. Kul att du tycker om tidningen Classic Motor!

Jim Lundberg

Rulla till toppen