Husqvarna Flinta som har tappat orken

Fråga: Hej Jim. Jag har en Husqvarna Flinta som har tappat orken. Den startar och går men är slö och orkar ingenting. Har bytt kolvringar mm. Den är lite trimmad. Kan det vara packboxar som inte tätar? Ett råd vore tacksamt Jim.

mvh Bosse.

 

Svar: Kolla kompressionstrycket. Anslut en mätare till tändstiftshålet och kicka runt motorn med full gas på gashandtaget tills mätaren nått ett maxvärde. En standardmoped ska ha 4-6 kilo om ringar, kolv och cylinderlopp är i bra skick. Ett vanligt fel vid kolvringsbyte är att man missar att cylindern är borrad till överdimension och monterar ringar med originalmått. Dessa kommer inte att ligga an mot cylinderväggen runt hela omkretsen och dessutom blir ringgapet så stort att trycket läcker ut genom gapet. Kolvringsgapet på en moped med cirka 38 mm cylinderdiameter ska vara cirka 0,2 mm.

Om packboxarna i vevhuset är otäta blir motorn svårstartad och kan behöva en rejäl rullstart för att hoppa igång. Dessutom tappar den tomgången och måste hållas på höga varv om den inte ska stanna. Trimning är tyvärr en vanlig orsak till att motorerna går dåligt. Ibland filas det fel och/eller för mycket och så står man där med en motor som går sämre än innan man började. Men det beror som alltid på vad man gjort och hur mycket. Sota ur krök, ljuddämpare och avgasport. I ljuddämparen kan det bli stopp väldigt plötsligt om större sotflagor lossnar och täpper till hålen i ljuddämparen och dess insats.

Jim Lundberg

Rulla till toppen