Husqvarna Novolette som inte går utan choke

Fråga: Har en Husqvarna Novolette från 1954 som inte vill gå som den skall. Måste köra med choken för att motorn skall orka något annars så stannar den. Detta fenomen inträffade över en natt, var ute och körde ena dagen och den gick som en klocka, dagen efter ville den inte alls full choke samt att den gav i från sig förgasarsmällar ibland. Har gjort ren förgasaren ett antal gånger med tryckluft och kollat så att alla kanaler är öppna, men inget hjälper vad är det som är galet.

 

Håkan Tängerfors

 

Svar: Om huvudmunstycket är rengjort från eventuell smuts och motorn ändå kräver choke för att gå kan det bero på att den drar i sig tjuvluft. Novoletten har reduceringsväxeln sammanbyggd med vevhuset och en lurig sak på dessa motorer är packboxen innanför remskivan. Om denna havererar så tappar man vevhuskompressionen helt eller delvis och motorn går då inte alls eller kräver choke.

Jag har sett just på en Novolette hur tätningsläppen på denna packbox har släppt från boxen och satt som en liten ring runt axeln. Den motorn var väldigt svårstartad och krävde full choke för att överhuvudtaget hållas igång. Kolla även packboxen innanför svänghjulet om den är tät.

Jim Lundberg

Rulla till toppen