Monark Monarped med dålig frambroms

Fråga: Hej Jim! Håller på att renovera frambromsen på min Monark Monarped M32 från 1953. Har gjort rent allt och fettat in lager och sådant, ja hur som helst, bromsen är klen med spänd vajer. Invändigt ser navet bra ut. Antar att det är det hårda gummibeläggningen som behöver bytas, då den inte nyper riktigt utan enbart slirar vid bromsning? Vad för material kan du rekommendera till detta, och bör jag limma på det nya materialet på något sätt? Vad säger proffset?

Jan

 

Svar: Jag kör själv en Monark Monarped M32 och vet hur obefintlig bromsverkan på frambromsen kan vara med dessa små bromstrummor i plåt i kombination med gamla bromsbelägg som helt eller delvis förlorat friktionen. Bromsbeläggen på gamla mopeder består av asbest med någon form av bindemedel. Med tiden blir beläggen halare och halare. Då hjälper det sällan med att rugga upp dem, utan det är byte till nya som gäller.

Nu vet jag inte var i landet du bor, men kolla exempelvis med Bil & Industribromsar på telefon 08-34 75 98 när det gäller bromsband och bromstillbehör. Det kostar inte mycket att få nya belägg limmade på sina gamla bromsbackar. Man kan limma själv (se Classic Motor nr 9 & 10/2011), men limmet som används, ett varmvulkningslim, är väldigt dyrt och säljs sällan i små förpackningar.

Jim Lundberg

 

Rulla till toppen