Var hittar man pedalkedja till ILO Piano?

Fråga: Hej. Kedjan i ILO Pianomotorn med pedalstart som har 26 rullar 3/8×5/32. Är det samma dimension i Sachsmotorn med pedalstart? Det finns nya att köpa till Sachs, men kan inte hitta till ILO, men dimensionen står inte utsatt på Sachskedjan. Har kollat flera sprängskisser och försäljare. Vem säljer dessa kedjor? Kollade med Sverul men de hade inte. Tacksam för svar.

Roger Pettersson

 

Svar: Sachsmotorn har samma dimension på startkedjan på pedalaxeln, alltså 3/8″x 5/32″. Rulldiametern på dessa kedjor ska dessutom vara 1/4″ (6,35 mm). Måttet 3/8″ är rullarnas c/c-mått och blir 9,52 mm i det metriska systemet. 5/32″ är kedjans innermått på bredden vilket då motsvarar 3,96 mm.

Kolla med Dione Kullager AB i Uppsala (telefon 018-140 130). De har kedjor i klenare dimensioner. Originalkedjorna är nitade (”ändlösa”). Om man vill ha ett kedjelås så måste man kolla att det inte finns någon risk för att låsclipset kan petas av under drift. Denna kedja roterar hela tiden när man kör. Annars är det lämpligt att nita kedjan – precis som originalet.

Jim Lundberg

Rulla till toppen