Varför läcker motorn olja när jag glömmer bensinkranen på?

Fråga: Hej, har två olika mopeder men samma fenomen. Jag har lyckats glömma stänga av bensinkranen och när jag kommer till garaget ca fyra dagar senare är det massor, (någon, några dl), av olja under mopeden. Rinner bensin ner i växellådan som startar ett läckage eller hur sjutton går det till? Har bensinen sönder någon packning?

En Victoria MS51-motor… och samma sak hände på en ILO. Jag kan, med mina begränsade motorkunskaper, inte begripa varför det rinner ut olja ur motorn när man glömmer bensinkranen på. Hur går det till och hur ska jag göra för att få igång motorn. Tacksam för svar.

Peter

 

Svar: Är det verkligen ren olja under mopederna? Bensinen är ju oljeblandad och ger ganska feta fläckar på golvet – särskilt om bensinen hunnit dunsta så bara tvåtaktsoljan är kvar. Testa med en färgad tvåtaktsolja så syns det direkt vad det är. Om man glömmer bensinkranen på så ska det normalt inte hända någonting så länge som flottören i förgasaren fungerar som den ska. I praktiken kan dock flottören på en gammal moped släppa förbi bensin och den brukar då ta två vägar – dels ner i vevhuset, dels ner på motorn och vidare ner på golvet.

Om nu flottören inte tätar så blir motorn väldigt svårstartad och när den väl startat brukar det komma Lützendimma ur avgasröret i flera minuter efter start. Att läckande bensin skulle trycka ut växellådsolja ur motorn låter osannolikt eftersom det inte finns mycket till ”insläpp” i växellådan – den ska ju klara regnskurar utan att vattenfyllas. Möjligtvis om bägge motorerna har dåliga packboxar i vevhuset och om detta fylls med bensin kan oljenivån i växellådan stiga så mycket att den till slut rinner ut. Men om så är fallet är snart växellådsoljan ersatt med oljeblandad bensin.

Jim Lundberg

Rulla till toppen