Yamaha DT 125 som inte varvar över 7500 varv/min

Fråga: Det gäller en Yamaha DT 125 från 2003. En välskött mc som rullat strax över 1000 mil. Användes frekvent under två år då min son endast hade lätt mc kort. Efter dessa två år användes den bara sporadiskt för att den skulle rulla och gå och inte kärva ihop.

Nu är problemet att helt plötsligt slår tändningen av vid 7500rpm. Både vid färd och när man står stilla. Tidigare gick det att varva 10000-11000 lätt.

Åtgärdat. Nytt Stift, funktionskontroll reedventiler, ypvs-ventilen fungerar, förgasare rengjord och kontrollerad, ny bensin och tvåtaktsolja, provat blanda olja direkt i bensinen.

Iakttagelse: ett tag fungerade inte ypvs-ventilen som den skulle. Batteriet var okej och den laddade med nåt stal strömmen på nåt sätt? Hade samtidigt ett märkligt ljud från ett relä (ej lyckats identifiera detta) som vibrerade och hade svår att bestämma sig. Detta försvann dock och ventilen fungerade igen sedan. Kopplat loss alla kablar för belysning blinkers osv så inte nåt av detta stör.

Kan det vara så att CDI:n nu helt plötsligt fungerar som en varvtalsregulator och går det i så fall att koppla förbi den funktionen. Har hittat flera på bl.a Youtube som har exakt samma problem men ingen som berättat hur dem löst problemet.

Mvh Clemens

 

Svar: Denna motorcykel är alldeles för ny för mig och jag har varken fakta eller erfarenhet av modellen. Det låter dock som felet är tändningsrelaterat. Vi får hoppas att våra kunniga läsare och besökare har något tips att komma med. Är det någon som varit med om detta och – framför allt – vet hur man åtgärdar felet som uppstått på Clemens Yamaha? Lämna gärna en kommentar i fältet nedan.

Jim Lundberg

Rulla till toppen