Hur fixar man likström på mopeden till LED-lampor?

Fråga: Hej Jim! Finns det något enkelt sätt att fixa likström och LED-lampor på en moppe? Fram och bakljus helst.
MVH
Per Larsson.

 

Svar: Den enklaste metoden är att klippa av den gula strömsladden och sätta in en diod som klarar minst 3 ampere. Man vänder då dioden så att den silverfärgade ringen på dioden vänds mot förbrukarna – då kommer dessa att få positiv polaritet, alltså plus. Ramen blir då per automatik minus. Då är det bara att skruva dit LED-lampor i lamphållarna. Nackdelen med detta som kallas halvvågslikriktning är att man bara får ut halva effekten och dessutom med halva frekvensen jämfört med hur det är utan diod. LED-lampor drar visserligen mindre ström så den halverade effekten kanske räcker, men den låga frekvensen kan ge ett flimrande sken.

En bättre, men omständligare metod är att använda sig av helvågslikriktning vilket i princip ger samma effekt som innan. Då använder man sig av en likriktarbrygga (eller fyra dioder), men det kräver att man ”lyfter” jorden på ljusspolen. På ljusspolar är spolens koppartråd jordad i ena änden och då sitter den lödd eller svetsad i spolens stomme som på översta bilden. Då får man försiktigt lossa tråden från stommen. Sedan löder man fast man en kabel från denna trådände och drar till ena växelströmsuttaget på bryggan. Den avklippta gula kabeln från spolen (som då är andra änden av spolen) dras då till andra växelströmsuttaget på bryggan. Nu får man ut all effekt fast som likström. Minus från bryggan dras till jord (ramen) och plus dras till den gula kabel som går upp till ljusomkopplaren. Det finns fler varianter på temat, men här är två av dem. I bägge exemplen blir spänningen cirka 6 volt (förmodligen högre då LED-lampor drar mindre ström än glödlampor).

Jim Lundberg

Hur fixar man likström på mopeden till LED-lampor?
I sin enklaste form klipper man av den gula sladden och kopplar in en diod i skarven. Effekten blir hälften av tidigare och lamporna kan flimra.
Hur fixar man likström på mopeden till LED-lampor?
Vill man ha full effekt använder man en likriktarbrygga. Då lossar man jordanslutningen på ljusspolen och ansluter den till bryggan som i sin tur jordas på minussidan. Då fungerar alla lamphållare som innan, men får nu likström (plus).
Rulla till toppen