Hur pressar man ut vevtappen ur vevaxeln?

Fråga: Hej har ett vevparti till en moped som jag behöver pressa ur vevtappen på. Jag har hittat en avdragare för p-ändar som skulle passa bra att få in mellan vevskivan och vevstaken. Den ser kraftig ut. Tror du det kan gå eller är det för stort motstånd? Måste det till en hydraulpress för att få ut tappen ur enbart en vevskiva? Tacksam för svar

Roger Pettersson

 

Svar: Man kan klara sig utan en hydraulpress, men det krävs stadiga grejor om man ska lyckas utan att förstöra något. En avdragare på p-ändar (framvagn på en bil) kan klara jobbet, men då ska den vara av bra kvalitet. Dessutom måste den greppa om vevskivan på ett sådant sätt att det inte slinter eller pressar snett. På de övre bilderna syns en hemmagjord press bestående av en 25 mm plåtbit där man kan spänna fast ena vevskivan. På plåtens baksida sitter en gängad skruv som pressar mot vevtappen när den skruvas in.

En enklare, och lite osäkrare, metod är att man använder två eller flera korta skruvar som ”domkrafter” mellan vevskivorna. Dessa syns på nedersta bilden. Skruvarna får alltså inte vara längre (inklusive skallen) än avståndet mellan vevskivorna. Av den anledningen bör skallen slipas ner, eller som på bilden där man svetsat fast gängan från en skruv i ett tunt plattjärn som samtidigt tjänstgör som handtag när man drar runt muttern som ska sitta på skruven.

Försök aldrig att pressa vevtappen genom bägge vevskivorna vilket kan vara frestande eftersom det är enklare att sätta upp i pressen. En del vevtappar är koniska och trycker man igenom en sådan så förstör man den undre vevskivan vars hål då blir för stort. Andra vevtappar har en ansats och är då större på mitten och går inte att pressa igenom en vevskiva – möjligtvis så stukar man hela vevaxeln.

Jim Lundberg

Hur pressar man ut vevtappen ur vevaxeln?
Vevtappen (och yttre vevskivan) pressas ut med hjälp av en skruv.
Hur pressar man ut vevtappen ur vevaxeln?
Budgetvarianten. Små koprta skruvar som används som små ”domkrafter” för att pressa isär vevskivorna.
Rulla till toppen