Zündapp Bella med kopplingsproblem

Fråga: Hej. Jag har en Zündapp Bella R150 från 1954. Det är en fyrväxlad tvåtaktare på 150 kubik. Enligt specifikationerna ska det vara SAE 50-olja i koppling och växellåda.

Jag har tappat ut oljan eftersom den växlade dåligt och räknade kuggarna, särskilt när jag växlar ner från 4:an till 3:an. Växlarna small in och kopplingen klibbade. Vad ska jag ha för olja?

Med vänlig och hoppfull hälsning

Anders Tedrup

 

Svar: Zündapp Bella ska ha 6,5 deciliter olja i växellådan. Viskositeten ska vara SAE 50 vid temperaturer över 15 grader och SAE 20 vid temperaturer under 15 grader. En olja som är lätt att hitta är SAE 30-olja som säljs som ”gräsklipparolja” på bensinmackar, varuhus och biltillbehörsbutiker. Den ligger mellan de andra oljorna i viskositet. Det är viktigt att inte fylla i för mycket olja då en hög oljenivå kan ge kopplingen problem med att frikoppla helt.

Eftersom växellådorna på motorcyklar är osynkade brukar det smälla litet vid nedväxling och därför brukar man möta upp lite med gasen så att motorn varvar lite mer när man lägger i en lägre växel. Men det ska ju inte väsnas för mycket, förstås. Kolla att kopplingsvajern inte har för mycket slack (lagom är ca 2 mm uppe vid kopplinghandtaget). Skeva lameller kan också ge frikopplingsproblem, men då måste man ta ur lamellerna och kontrollera dem på en planskiva.

Jim Lundberg

Rulla till toppen