Bricka eller inte i baknavet på Monark M75?

Fråga: Nu har frågan kommit till främre och bakre nav på min Monark M75 med JB 128cc motor. Skall det ligga någon bricka, eller liknande, mellan konmuttern och bromsskölden eller vilar dom dikt mot varandra. Jag har sett på Husqvarna nav att det ligger en bricka, eller distans, emellan eller gäller det bara att se till att bromsskölden inte ligger emot och drar i själva bromstrumman.

Fråga 2, hade det inte varit bra att kunna ladda upp en bild på sina problem?

Ulf Jensen

 

Svar: Tyvärr så är Monarks reservdelslistor från denna tid okompletta. Man visar till och med hur extratillbehör som hastighetsmätare ser ut, men man har missat hjulen och allt som finns däri. Om det ska finnas en bricka eller inte beror på om bromskölden tar i kanten på bromstrumman eller inte. Sköldarna är av plåt och rätt så veka på dessa motorcyklar och i många fall kan det räcka med att man bryter till dem lite för att de ska gå fria från trummans kant. Om detta inte hjälper får man lägga en bricka mellan skölden och lagerkonan. Här gäller det att inte välja en för tjock bricka så att bromsbackarnas ytterkant kommer utanför trumman. På dessa motorcyklar behöver man varje kvadratmillimeter bromsarea som finns om bromsverkan ska räcka i modern trafik.

På frågan om man kan ladda upp bilder tillsammans med sin fråga har jag framfört detta till vår IT-avdelning och väntar på svar. Det vore onekligen bra om det går att ordna.

Jim Lundberg

Rulla till toppen