Hur bra ska bromsarna vara på en NV 11?

Fråga: Hej. Har precis registreringsbesiktigat min NV 11 från 1951. Vad gäller vid den efterföljande besiktningen angående bromsar? Tycker att frambromsen trots nya backar är urdålig. Hur bedöms detta, är det gamla regler som gäller då?

Mvh Arne

 

Svar: Bilprovningen brukar ta lite hänsyn till att det är ett gammalt fordon som dessutom har en relativt låg toppfart, men det kan variera från en bilprovare till en annan. Fast tänk istället så här: Vad händer om ett barn eller en bil plötsligt kommer ut framför motorcykeln? Oavsett vad Bilprovningen tycker så ska man ha så bra bromsar som det går på sitt fordon. Nu är ju gamla bromstrummor av plåt från 1950-talet inte kända för att vara särskilt effektiva men det går att få dem bra mycket bättre med enkla medel. Dessutom är gamla bromsbelägg halare än nya – de åldras och blir sämre med åren.

Nya bromsbackar betyder inte att man omgående ska få bättre bromsar än med de gamla bromsbackarna. Det krävs åtskilliga inbromsningar innan de nya backarna slitits in så de får maximal kontaktyta med trumman. Ibland svarvar man backarnas belägg för att de ska få exakt samma radie som trumman för att de ska ta bra redan i början. Sedan finns det en sak som ofta glöms bort: att centrera bromsskölden. I dessa bromsar finns det endast en enda excenter som tvingar ut backarna mot trumman. Om nu skölden (=backarna) inte sitter i centrum kommer den ena backen att nå ut till trumman före den andra. Eftersom det bara finns en excenter som trycker på kommer den efterföljande backen inte att trycka lika hårt mot trumman eftersom den första backen redan ligger mot trumman och stoppar excentern.

För att centrera bromsskölden gör man så här: Lossa muttern något varv på hjulaxeln som håller fast bromsskölden så att skölden går att röra på. Dra sedan i bromshandtaget så att backarna trycker hårt mot trumman. Fortsätt att dra i bromshandtaget och skruva samtidigt åt muttern vid skölden igen. Nu är skölden centrerad och bägge backarna kommer att tryckas lika hårt mot trumman. Om inte detta samt en inkörning hjälper bör du byta till mjukare belägg på backarna.

Jim Lundberg

Hur bra ska bromsarna vara på en NV 11?
För att bägge backarna ska trycka lika hårt mot trumman måste skölden centreras. Man lossar först muttern som håller fast skölden. Sedan drar man i bromsarmen (eller bromshandtaget) så att backarna trycks ut mot trumman. Man håller kvar så och drar samtidigt fast muttern igen. Nu sitter skölden centrerad.
Rulla till toppen