Fräter ammoniak på aluminium?

Fråga: Det har flera gånger, i tidningen Classic Motor och här i spalten snackats om tvättning och rengöring av motorer, men jag tror inte att ammoniak har tagits upp som rengöringsmedel. Är det för att det fräter på aluminium? Jag har kollat runt lite, och får inte riktig klarhet om ammoniak är skadligt för aluminium.

Jag pysslar om en liten CZ 150C-motor, som förutom lite andra skador, även har körts på ricinolja, eller möjligen tjockolja, i stället för tvåtaktsolja i bensinen. Det är ett tjockt segt lager av svart klibbig olja i hela vevhuset.

Den har legat i diesel i två veckor, men beläggningen är fortfarande lika kletig och svart. Jag testade att gnugga mer T-sprit, funkar bättre, men långsamt och mycket gnugg… Kolvringarna satt fastklistrade med seg kletig olja. Insidan av kolven är tjock av oljeklet.

Jag har ammoniak för andra rengöringsändamål, nedmattning av målade ytor mm, och tänkte att ammoniak kanske kunde lösa upp oljegeggan snabbt och enkelt?

Finns det några risker?

Vänligen

Andercz

 

Svar: Aluminium har ett skyddande oxidskikt som förhindrar korrosion, men detta skikt skyddar inte metallen om pH-värdet går över 10 (alkaliskt) eller under 2 (surt). 25-procentig ammoniak som säljs i färghandeln har ett pH på 10-12 och angriper därför aluminium under bildande av vätgas. Jag har testat med att lägga aluminiumbitar i en 25-procentig ammoniaklösning under några dygn och resultatet blev inte särskilt dramatiskt. Det blev en missfärgning (mörknade) på den del av provbiten som låg under ytan, men ingen förlust av material. Testet utfördes i ett öppet kärl som ledde till en avdunstning av ammoniaken vilket gjorde den mindre och mindre aggressiv över tid.

Jag tror nog att man kan prova med ammoniak under kontrollerade former och att man är beredd på missfärgning vilket inte spelar någon roll i ett vevhus, men kan se illa ut på en synlig kåpa. Men tänk på att vätgas i kombination med luftens syre bildar en explosiv gas, knallgas, som även bildas vid batteriladdning.

Jim Lundberg

Rulla till toppen