Hur sitter kulorna i baknavet på Monark Monarped? (Speed)

Fråga: Hej. Håller på att fixa bakhjulsnavet på min Monarped/Speed. Navets motorsida har ett lager som jag undrar över hur det sitter. Lösa kulor eller i lagerring? Som det är så passar det lagret som sitter på motsvarande sida i hjulet men jag kan inte få på det på axeln då det sitter en del kvar och den lyckas jag inte dela för att få dit lagret. Det är delen längst ner till vänster på nedersta bilden. Den sitter kvar på axeln och har en lagerbana.

Del nr 7 (övre bilden) har gått av på mitten. Duger det att hårdlöda? Troligen har den funktion att bromsen skall ta direkt utan extra varv på pedaler då den ser till att expanderdelen alltid är i rätt läge.

Per-Göran Tenbrink

 

Svar: Samtliga lager har hållare för kulorna i navet. I detta nav (Husqvarna) sitter det tre lager – det lilla lagret (nr 14) samt två av den större varianten (nr 15). Den inringade detaljen på den nedre bilden är både expanderkona och lagerbana i ett. Den ska vara gängad på axeln om jag minns rätt. När man skruvar med denna typ av nav är ett skruvstycke med aluminium- eller kopparbackar nästan ett måste så att man kan klämma fast axlarna utan att skada dess gängor. Dessutom kan man behöva slipa ner vissa verktyg (ringnycklar) så att de blir tunnare då vissa muttrar är väldigt låga på naven.

Fjäderringen (nr) är av fjäderstål och om den lödes eller svetsas löper härdningen ut och den tappar spänsten (och funktionen). Dessa mopednav är vanlig cykelnav och delar till dessa brukar finnas hos äldre cykelreparatörsfirmor.

Jim Lundberg

Hur sitter kulorna i baknavet på Monark Monarped? (Speed)
Ringen är av fjäderstål och tappar härdning och spänst om den hettas upp till rödvärme.
Rulla till toppen