Rätt avgasrör till JB 128

Fråga: Finns det någon som känner till JB 128cc avgasrör? Jag tror inte att det som jag har är original eftersom det saknar den främre djupa kröken som syns på bilder. Längden på mitt rör är 730mm och inre diameter är 27mm.

Ulf Jensen

 

Svar: JB-motorn på 128 kubik satt i flera motorcyklar där NV och Monark är två av dessa. De flesta avgasrör till motorcyklar på 98-150 kubik under den här tiden har en ytterdiameter på 30 mm (förmodligen 27 mm invändigt). Avgasröret med den karakteristiska böjen nedåt (övre bilden) satt på både NV och Monark. På nedersta bilden syns en Speed (Monark M75)som har ett betydligt rakare rör, men om detta är original eller inte kan jag inte svara på. Jag har tyvärr inga lösa JB-rör att mäta på, men en grov mätning (ytterböj) på min Maraton (NV-JB) visade cirka 750 centimeter i längd vilket förmodligen blir 730 mm i faktisk längd.

Om man vill veta den faktiska längden på ett krökt rör använder man en tejp som inte sträcker på sig (exempelvis maskeringstejp). Man lägger en tejpremsa längs hela röret i ytterböj och sedan en tejpremsa längs hela röret i innerböj (motstående sida av röret). Tejpremsorna kapas exakt vid rörets ändar. Remsornas tas bort och mäts upp. Rörets faktiska längd ligger då mitt emellan remsornas mått. Exempel: Ena remsan är 75 cm (ytterböj) och den andra 71 cm (innerböj). Skillnaden är 4 cm. Antingen tar man hälften av skillnaden (4/2=2 cm) och drar ifrån det längsta måttet (75-2=73) eller plussar på det minsta måttet (71+2=73). Eller så lägger man ihop remsornas längder (75+71=146) och delar den summan med 2 vilket också blir 73 cm.

Jim Lundberg

Rätt avgasrör till JB 128
En titt i rervdelskatalogen för Monark M 75 från 1950 (JB 128-motor) visar att även de har en böj som går djupt ner och som sedan svänger av uppåt så att röret går över foptinnen.
Rätt avgasrör till JB 128
Här syns en Speed (dekaltrimmad Monark M 75) från 1950 och här ”doppar” inte röret lika djupt framför fotpinnen. Men om detta är ett originalrör vågar jag inte påstå.
Rulla till toppen