Se upp för gamla tändspolar på marknader

Fråga: Hej Jim, köpte ett tändsystem på Ekebybodamarknaden. Det var till en Villiers från 1931 och var ok och såg fint ut. Naturligtvis var sekundärlindningen brunnen och man känner sig dum.

Kan inte du skriva om att man bör ha en ohmmätare i fickan så att man kan kolla på en gång att det finns kontakt mellan tändkabeln och jord, gärna med ett foto eller skiss. Grejor som är paj skall till soptunnan och inte luras på någon ny köpare.

Mvh

Ove Kristensson.

 

Svar: Jag skulle vilja dra det hela ännu ett snäpp längre – betala inte mer för en gammal tändspole än vad man tycker själva järnkärnan (stommen) kan vara värd. Saknar man hela tändspolen är järnkärnan nödvändig för att kunna linda upp en ny tändspole. En lindning som har 50 år, eller som i detta fall 83 år, på nacken är inte pålitlig. Gammal isolering med schellack och tygremsor är hydroskopisk och drar i sig fukt från den omgivande luften.

När jag går på marknader ser jag alla gamla tändspolar som – järnkärnor. Det är egentligen det enda som säkert fungerar. Lämpliga objekt som kan lindas om till tänd- och ljusspolar. En frisk tändspole ska hålla en resistans på cirka 6000-7000 Ohm om man mäter mellan järnkärnan (jord) och högspänningsuttaget. Får man detta värde så är det inte avbrott i sekundärlindningen, men det kan vara fel på isolationen ändå. Det enda som ger säkert besked är att köra tändspolen uppvärmd (cirka 70 grader) i en tändspoleprovare.

Jim Lundberg

Se upp för gamla tändspolar på marknader
En gammal tändspole är för mig bara en stomme som kan lindas om och bör värderas därefter.
Rulla till toppen