Monark Monarped med mjuk framgaffelfjädring

Fråga: Hej, jag har en Monarped av 1955 års modell. Teleskopfjädringen fram går i botten när man kör, vad kan man göra åt detta?

Hälsningar

Johnny Welinder

 

Svar: Man kan sträcka ut fjädrarna i gaffeln så att de återfår sin gamla längd. Jag har skrivit om detta i Classic Motor nummer 5/2007 om du råkar ha tidningen. I korthet går det till så här: Man fäster en gängstång i ena änden av fjädern. Sedan placerar man fjädern inne i ett rör och fäster den ena änden i rörets ände. Den andra änden där gängstången är fäst sticker ut ur röret där man har en stor karosseribricka mot rörets ände. Man skruvar sedan på en mutter på gängstången som man spänner ut fjädern med. Observera bara följande: Om fjädern lossnar under uppspänningen kan den flyga iväg med stor kraft och orsaka personskador. Se till att placera röret under arbetet så att fjädern inte träffar något ömtåligt/värdefullt.

Man får sträcka ganska mycket för att fjäderns ska förändra sin längd, men provdra först och ha koll på hur mycket den sträcktes första gången. Mät ofta. Om fjädern blir för lång kan man sällan trycka ihop den till ursprungslängden. Jag sträckte ut minna gaffelfjädrar på detta vis till min Monarped från 1953 och de blev ett par centimeter för långa. Efter sju års flitigt användande av mopeden har fjädrarna inte gått tillbaka en enda centimeter. Enda nackdelen, i mitt fall, med att fjädrarna blev aningen för långa är att gummibälgarna på gaffelbenen är lite väl utdragna när mopeden står parkerad.

Jim Lundberg

Monark Monarped med mjuk framgaffelfjädring
Man fäster en lång gängstång i fjäderns ena ände som sedan används för att sträcka ut fjädern.
Monark Monarped med mjuk framgaffelfjädring
Fjädern placeras i ett rör där den fästs i bortre änden. I andra änden sticker gängstången ut där man spänner fjädern genom att dra på en mutter. Se till att ingen kan skadas om fjädern skulle lossna under arbetet. En kompis råkade ut för detta och fjädern flög som en projektil och smulade totalt sönder en strömbrytare på hans garagevägg. Det är stora krafter i fjädrar.
Monark Monarped med mjuk framgaffelfjädring
Kontrollmät ofta så att fjädern inte blir för lång efter sträckningen. Se också till att bägge fjädrarna blir lika långa så att gaffeln inte blir snedbelastad.
Rulla till toppen