Hur ser man skillnad på en insugnings- och en avgasventil?

Fråga: Hur ser jag skillnad på insug/avgasventil? Det gäller en tvåcylindrig diesel.

Torgny Johansson

 

Svar: Oftast är insugningsventilen något större än avgasventilen och då passar ventilerna bara på ett sätt i motorn, men eftersom du ställer frågan är dina ventiler förmodligen lika stora. Om ventilerna är noggrant rengjorda kan man kolla efter märkningar. En avgasventil kan ha ett ”E” som i exhaust (=avgas) och en insugningsventil kan ha ett ”I” eller IN”.

De flesta avgasventiler har en påsvetsad hårdmetallkant av stellit runt om vilket kan ses om man rengör med blästring eller stålborste. Man kan även fila försiktigt i kanten på tallriken. Om filen glider och halkar är det troligen en avgasventil. En del avgasventiler har även ett något smalare ventilskaft än insugningsventilerna för att ta hänsyn till den större värmeutvidgningen. I så fall handlar det bara om några få hundradelar och det krävs en mikrometer eller digitalt skjutmått för att avgöra detta.

Man mäter då på en osliten del av skaftet – oftast strax under spåren för knastren. Om ventilerna är använda, men inte rengjorda, kan man avgöra var de ska sitta genom att kolla på sotet. Hårt sot betyder avgasventil (fastbränt) och mjukt sot innebär att det är en insugningsventil. Det är viktigt att man reder ut vad som är vad då en insugningsventil kan brännas på kort tid om den får tjänstgöra som avgasventil.

Jim Lundberg

 

Rulla till toppen