Var hittar man ballongdäck till mopeden?

Fråga: Det verkar omöjligt att hitta ”ballongdäck” storlek 54-590 (26×2 1/4), Tips var? Har en moped som har en motor som heter Rondo, det står made in sweden på den!

Jonny Frestadius

 

Svar: I de gamla benämningarna på cykeldäck mätte man ytterdiametern i tum. Detta innebär att tjockare och kraftigare däck måste ha en mindre innerdiameter om de fortfarande ska ha samma ytterdiameter. Gamla 26-tumsdäck kan därför ha flera olika innerdiametrar och passar då bara på en fälg med som däckets diameter.

I det nuvarnde systemet som heter ETRTO (EuropeanTyre and Rim Technical Organisation) räknar man bredd x innerdiameter i millimeter vilket innebär att dina däck är 54 mm breda och har en innerdiameter på 590 mm. Var man hittar sådan däck idag vet jag tyvärr inte.

Jag har kollat runt och hittar däck som passar på dina fälgar (590 mm), men som är mycket smalare – 37 mm istället för 54. Det kan finnas äldre/passande däck hos cykelhandlare som pysslar med lite äldre cyklar. Någon som kan tipsa Jonny? Lämna gärna en kommentar i fältet nedan. Mer om dimensionerna på cykeldäck kan man läsa om hos Cykelhistoriska föreningen.

Rondo är egentligen är en Apollo, men som såldes genom Kooperativa Förbundet, KF, under namnet Rondo.

Jim Lundberg

Rulla till toppen