Vilket svänghjul till Zündapp Sport Combinette?

Fråga: Hej. Har rullat ut min Zündapp Sport Combinette från 1962 ur ladan och skakat liv i den efter 15 år. Då jag var ganska så klantig med saker förr så köpte jag ny förgasare cylinder kolv tändplatta och stift. Problemet är att jag inte kan få mer förtändning då tändplattan är på max. Har tagit bort krysskilen och vridit upp svänghjulet ett kvarts varv på vevaxeln och fick en strålande gång på motorn. Frågan är: finns det olika sorters svänghjul? Till saken hör att den gick lika illa förr med de gamla delarna, men man var inte lika kräsen då.

Mvh. Conny

 

Svar: Det kan skilja på var krysskilen har för läge från ett svänghjul till ett annat, men om det behövs vridas ett kvartsvarv (inte bara några få grader) är antingen svänghjulet helt fel för tändplattan eller omvänt – eller så har axeltappen i vevaxeln vridit sig i vevskivan. En del motorer har inte kil i svänghjulet (Victoria m.fl) då kilen egentligen bara ska styra upp hjulet så det hamnar i rätt läge vid monteringen. Det är sedan konan på axeln som håller hjulet på plats när man dragit fast muttern – inte kilen.

Ett vanligt problem är att slitsarna för fästskruvarna i tändplattan inte räcker till vid justering av förtändningen. Detta är inte en ”felkonstruktion” som en del tycker, utan beror på att brytarkontakterna är utslitna. Jag har tyvärr inte uppgifterna över vilket svänghjul/tändplatta det ska vara på en Zündapp Combinette från 1962.

Jim Lundberg

Rulla till toppen