Vilken färg på chevroletmotorn?

Fråga: Hej Jim, jag följer med stort intresse din renovering av Chevan. Jag ser att motorn på den har en grön färg. Vet du om detta är originalkulör eller är den ommålad? Jag äger nämligen själv en Chevrolet 1954 års modell som har en 235 cui motor i samma gröna färg som din. Jag har trott att min motor är ommålad i denna kulör ända till jag såg bilderna på din motor. Trodde nämligen att 235 cui motorerna kallades Blue Flame och var blå till färgen som på senare modeller blev orange? Grön var nytt för mig. Kan du reda ut begreppen i denna fråga?

Karl-Göran Staaf

 

Svar: Jag har väldigt svårt att tro att motorn på min Chevrolet Bel Air (Projektbil i Classic Motor från och med nummer 4/2014) skulle vara ommålad. Eftersom den varit i familjen sedan 1955 har jag god koll på vad den varit med om. Min morfar, som ägde bilen mellan 1958 till sin bortgång 1994, var inte den som målade saker ”i onödan”. Som lantbrukare var rostskyddsfärg hans signum, och att han skulle få för sig att måla en bilmotor grön kan jag inte tänka mig. Däremot syns spår av hans framfart med rostskyddsfärg under bilen på bladfjädrar, ram och hjulupphängningar med mera.

Den gröna kulören på plåtkåpan över lyftargalleriet som syns på den undre bilden har jag målat med en grön båtmotorfärg (Corrostabil) som jag inköpte till bromstrummorna vilka också var gröna på chevan. När jag såg spår av grön färg på motorn tog jag den färgen även till denna kåpa och på den nya vattenpumpen. Den håller inte samma kulör som originalfärgen utan är ljusare. Sedan kan jag inte garantera att 59 år under motorhuven med olja och värme inte har förändrat pigmenten i de färgrester som finns kvar. Det kan ju vara så att färgen på motorn var mer blåaktig från början. Motorn är en ”Blue Flame”, ett namn som GM gav den sexcylindriga motorn för att den var så bränsleeffektiv. Om man tittar in i förbränningsrummet på en motor under gång kan man se olika färger på förbränningslågan. En gul färg betyder att motorn går för fett och en blåvit färg innebär att den går för magert. Rätt blandning och då bästa förbränning har man då färgen är blå – därav namnet Blue Flame.

På den understa bilden har jag med datorns hjälp tagit fram och förstorat upp kulören på mitt topplock. Men som sagt – det är hur kulören ser ut nu, 2014. På ventilkåpan finns det rester av en blågrön kulör ovanpå en svart basfärg.

Jim Lundberg

Vilken färg på chevroletmotorn?
Den gröna färgen på plåtkåpan är inte en originalkulör utan en motorfärg för båtmotorer.
Vilken färg på chevroletmotorn?
På topplocket syns spår av en grön/blåaktig kulör (pilarna) som förstorats upp i datorn (rutan nere till höger).
Rulla till toppen