Vem renoverar Lucas Magdyno?

Fråga: Vart kan jag lämna in min Lucas MDB1 magdyno för reparation? Magnettändningen funkar, men får ingen laddning. Eller finns det något knep för att få liv i den?

Mvh Håkan

 

Svar: Om en likströmsgenerator stått länge kan restmagnetismen i fältlindningens polsko försvinna och då vill inte generatorn börja ladda. Då kan det räcka med en liten strömstöt för att magnetismen ska bli så stark att generatorn börjar ladda. Antingen trycker man till på ankaret på bakströmsreläet en halv sekund, eller så drar man en tillfällig kabel från batteriet och duttar några gånger på generatorns anslutning till fältlindningen. Lossa gärna kabeln från generatorn till reläet först. Det kommer att gnistra lite när man duttar.

Du kan själv provköra enbart generatorn som en elmotor för att se om den fungerar. Lucasgeneratorn är B-koppad internt vilket innebär att man ska koppla ihop ”F” och ”D” på generatorn vid testet. Har man en plusjordad generator ska man ansluta minus till de hopkopplade anslutningarna (F & D) och plus till generatorns hölje. Är den minusjordad ansluter man strömkällan tvärtom.

Tänk på att aldrig köra generatorn med fel polaritet. Kör man en plusjordad generator som minusjordad i elmotortestet kan den byta polaritet och bli minusjordad vilket i sin tur kan skada generatorn, reläet och batteriet på motorcykeln när den monteras tillbaka. Om man inte får till laddningen kan det vara lämpligt att låta någon köra generator och relä i en testbänk. Kolla med Rickard Brodin på HB Magnetlindning, telefon 0709-95 57 99 om de kan hjälpa dig.

Jim Lundberg

Rulla till toppen