Zündapp som vägrar sluta skramla

Fråga: Hej igen! Det var jag som hade en Zündapp med skrammel i men det blev tyst om jag nyper in kopplingen. Nu har jag kluvit den två gånger och bytt samtliga lager, lameller, tryckplattan, vevparti, lamellfjädrar x10, fjäderhylsor x10, packboxar och låsbrickor naturligtvis, men skramlet är kvar. Vad gör jag?

Åke Keidong

 

Svar: Om du bytt så många delar utan att det blev någon som helst skillnad finns det inte så mycket kvar. Jag var inne på kullagret innanför kopplingskorgen men om detta är bytt måste anledningen till oljudet ligga någon annanstans.

Hur ser kuggarna ut på vevaxeldrevet och kopplingskorgen? Dessa borde i och för sig ge ett mer vinande ljud om de är slitna, men det finns inte så mycket kvar nu som kan påverkas av att kopplingen aktiveras. På Zündappmotorn trycks kopplingskorgen inåt vid frikoppling och om det är det trycket som får något att tystna så ligger kopplingsaxeln nära till att misstänka – fast här är det ju lagret innanför korgen som tar upp dessa krafter. Det skulle vara intressant att höra hur ljudet låter.

Någon annan som har något förslag?

Jim Lundberg

Rulla till toppen