Vilken längd på Monarpedens gaffelben?

Fråga: Hej! Finns det olika längder på framgaffelbenen till Monark Monarped/Crescent Stockholmare? Har en sådan och det sitter ca: 7 cm långa hylsor i övre änden på de rörhylsor som går in i lykthållaren, som någon sorts förlängning. Kan gaffelbenen ha suttit på en Crescent Compact? Vad ska det vara däckdimension på Monarped från tidigt 60-tal och på Crescent Compact? Finns äldre och nyare mått på samma storlek på mopeddäck, till exempel äldre 23″ kallas numera för 19″?

MVH: Göran.

Hej igen! Var kan man köpa Stora Tvåtaktsboken billigast?

Undrar Göran.

 

Svar: Jag vet inte vilka längder som förekommer på dessa gafflar, men det är definitivt flera. Den teleskopgaffel som satt på Monark Monarped 1953 hängde med till sista Crescent Compact 1983 – en tillverkningsperiod på 30 år. Den huvudsakliga skillnaden på gafflarna var framlampans infästning samt längden på gafflarna eftersom hjuldimensionerna på MCB:s mopeder kunde vara från 26 tums cykeldimensioner ner till 20 tum.

Förr räknade man däckens ytterdiameter, vilket kom från trampcyklarna, men senare gick man över till att räkna däckens innerdiameter. I ditt exempel så kan ett gammalt 23-tumsdäck (=ytterdiameter) ersättas med dagens 19-tumsdäck (=innerdiameter). Crescent Compact hade bland annat 15-tumsdäck (20 tum – gamla benämningen). Monark Monarped från 1960-talet hade vanligtvis 19-tumsdäck (23 tum – gamla beteckningen).

Stora Tvåtaktsboken kan du köpa billigast av oss när vi är ute på något evenemang då den kostar 300 kronor. Närmast är Västeråsmarknaden den 29 november. Annars kan du bland annat beställa den från vår shop här på hemsidan där den kostar 329 kronor (plus frakt 39 kronor).

Jim Lundberg

Rulla till toppen