Vad har jag hittat för motorcykel? UPPDATERAD

Fråga: Hej, Jim Lundberg. Kan du ge mig ett tips om vart jag söka efter uppgifter och info angående ramnummer och motornummer till en motorcykel? Tacksam för ett tips. Jag vill veta vad det är för någon motorcykel och eventuellt årsmodell, om du vet någonting?  Monark med motor nr:2201 och ram nr:108 Tror du det går att få tag på några delar?

MVH/Olle

 

Svar: Det här är en riktigt gammal motorcykel. Jag har inga uppgifter om modellen, men det handlar om sent 1920-tal eller tidigt 1930-tal. Monark hette Esse fram till 1926, men det är oklart om det kunde stå Monark på motorerna innan företaget bytte till namn till Monark som det står på kåpan över magnetkedjan på din motor. En motor som satt i ESSE/Monark var den svenska EBE från Åmål som fanns med till 1929 då det företaget gick i konkurs. Även engelska Blackburnmotorer satt i Monarks ramar, men dessa hade sidventiler – din har toppventiler.

Om det är rätt nummerskyltar och det dessutom går att utläsa registreringsnumret (Z-någonting?) så blir vägen till registrering mycket lättare. Kolla med Landsarkivet i HärnösandUppsala eller Göteborg om de har de gamla registreringspapperen för din motorcykel. Då får du inte bara uppgifter om modell och tillverkningsår utan även om ägarförhållandena genom åren.

Du kan även kontakta Motorhistoriska Riksförbundet, MHRF, i ärendet så kan de hjälpa dig med en eventuell ursprungskontroll. Delar kan vara lite knepigt till dessa gamla motorcyklar, men visst kan man hitta saker. Din motorcykel saknar bland annat växellåda (troligen en treväxlad låda från England) samt tändmagnet (Tyska Bosch eller svenska SEM?). Kolla veteranmarknader, exempelvis Västeråsmarknaden den 29 november. Du kan annonsera gratis i tidningen Classic Motors privatannonser så ser tusentals motorintresserade din annons. Någon som känner igen Olles intressanta motorcykel? Lämna gärna en kommentar i fältet nedan.

Jim Lundberg

Uppdaterad 2014-10-17: Från Erland Lagerqvist har vi fått två bilder på Husqvarna mod 20, även kallad kattungen som synns längst ner på sidan. Kan det vara en sådan som Olle hittat?

Vad har jag hittat för motorcykel? UPPDATERAD
Vad har jag hittat för motorcykel? UPPDATERAD
Vad har jag hittat för motorcykel? UPPDATERAD
Vad har jag hittat för motorcykel? UPPDATERAD
Försäljningsbroschyr för Husqvarna mod 20 ”Kattungen”.
Vad har jag hittat för motorcykel? UPPDATERAD
Ram och gaffel ur reservdelakatalogen för Husqvarna mod 20.

Erland Lagerqvist hälsar:
Det verkar vara en Husqvarna modell 20 av numret att döma, Modell 20 började tillverkas 15/6 1927 Jag har inga exakta tidsuppgifter på just nummer 108.

Jag har tittat på bilderna och jämfört med min reservdelkatalog, Ramen verkar stämma så när som att det fattas ett fäste längs bak i nederkröken av ramen. (se bifogad bild)

Framgaffeln är lik en modell 20 likaså styret skall var 7/8 tum, Kedjekrans och bromstrumma verkar också att stämma, bagagehållare parkeringsställ bör vara modell 20.

Framgaffeln (Nr B-1) skall vara 19 tum. I navet skall det finnas 2 kullager 35X15X11 mm. Bakhjulet är på 19 tum. Det ska finnas 2 st kullager 40X17X16 mm. Detta kommer troligtvis Olle att hitta när han tar isär hjulen.

Nu har ni lite att ”rota” i.

Mvh / Erland.

Rulla till toppen