Hur får man ur ramlagrens stålringar på ILO Piano?

Fråga: Hej! Jag håller på att renovera en treväxlad ILO Piano. Efter att blockhalvorna separerats från veven så har jag upptäckt en glipa mellan blockgodset och stålringen som vevaxellagren sitter i.

Det ser likadant ut på bägge blockhalvorna. Behöver dom knackas in? Måste dom tas bort för rengörning innan nya lager kommer i och i så fall hur får jag ut dom smidigast?

Martin

 

Svar: Om jag förstått rätt så är glipan längst in i hålet för ramlagrets stålring? I så fall har ringen glidit ut en bit ur sitt hål i blocket. När man tar ur vevaxeln ur en ILO Piano så kan dessa ringar ibland följa med lagret ut ur blocket och sitta kvar på vevaxeln. Detta gör inget, utan då kan man pressa in det nya lagren i respektive ring och sedan montera dessa i blocket som då värmts upp till cirka 100 grader.

Om ringarna som i ditt fall sitter kvar i blocket, men har rört sig lite utåt känns det onödigt att ta ur dem helt. Värm blocket till runt 100 grader och pressa/knacka in ringarna till de bottnar, och när allt ändå är uppvärmt passar du på att stoppa i de nya lagren i ringarna. Kolla bara först så att det inte ligger något skräp i glipan som hindrar ringarna från att bottna.

Jim Lundberg

Rulla till toppen