Stockholmare med konstig styrning.

Fråga: Styrningen på min Husqvarna ”stockholmare” 1963 kändes konstig. Fick ej någon rätsida efter ett kort innehav. Gaffel såg bra ut annars. Köpte så en begagnad styrgaffel på annonssite (Tradera) som skulle vara i bra bruksskick När jag kollade på den såg jag att de fästen som sitter mot skärm var vinklade utåt sitter med ett fäste tillika ihop och håller även så ihop gaffeln. Upptill mot styrkronan var de rören som skärmkåpan sitter på också vinklade i samma grad som nertill skärmfästena var. Skall inte hela styrgaffeln vara rak? Det är den på min gamla men den känns konstig när man kör och svänger. Vad gäller?

Jörgen

 

Svar: Ett av de vanligaste felen på en framgaffel är att den är stukad bakåt för att man har krockat med något. Om man kollar de övre gaffelbenen som börjar uppe vid styret så ska de vara helt raka hela vägen. Det är dessa som brukar krökas först om man kört in i något, och då brukar de böja sig på den del som sitter under gummibälgarna. De undre gaffelbenen brukar klara sig bättre vid krockar. Jag är inte riktigt med på hur din nyinköpta gaffel ser ut, men gaffelbenen ska vara raka från styret ända ner till hjulaxeln. Fästen för skärm och liknande är rätt klena på dessa gafflar och går lätt att böja till – både fel och rätt. Känn efter så att det inte är glapp i gaffeln mellan över- och underben. Detta kan ge en sladdrig styrning.

Men om mopeden känns konstig att svänga med finns det flera saker, utom gaffeln, som kan vara orsaken. Kolla styrlagret. Detta har två kulkransar och ska justeras så att det går lätt utan att glappa. Smörj med fett. Jag har sett mopeder där dessa lager varit hoprostade eller saknat samtliga kulor. Kolla att bakhjulet inte sitter snett i baksvingen. Detta kan ge märkliga körupplevelser som är olika i vänster- respektive högerkurvor.

Ställ framhjulet rakt framåt och lägg en rak bräda mot sidan av bägge hjulen så syns det om bakhjulet sitter snett. Detta justeras enkelt med de två kedjsträckarna. Om man inte kan justera så att hjulen spårar kan även ramen eller baksvingen vara skev efter en krock – inte bara gaffeln.

Jim Lundberg

Rulla till toppen