Hur mäter man en mopedtändspole?

Fråga: Hur mäter jag om en mopedtändspole fungerar? Jag har monterat ny kondensator och nya brytare, men får ingen gnista.

Magnus Wijk

 

Svar: Det enda säkra om man vill veta att/om en tändspole fungerar är att köra den uppvärmd till cirka 70 grader i en tändspoleprovare. Men det finns enklare test som visserligen inte är så säkra, men som kan ge en fingervisning om spolens tillstånd.

Sätt i ett tändstift i tändhatten och lägg stiftet mot motorblocket. Ta bort svänghjulet och stick in ett tunt papper mellan brytarkontakterna så att dessa hålls isolerade från varandra. Ta sedan ett 6-voltsbatteri och anslut minuspolen till mopedens ram. Dra en annan kabel från batteriets pluspol och dutta med den några gånger mot kondensatorns anslutning. Då ska det uppstå gnistor på tändstiftet om spolen är hel.

Det säljs idag massor av nytillverkade mopeddelar som håller usel kvalitet. Av alla dessa delar brukar just kondensatorer vara sämst. En handlare jag talat med berättade att de fick testa alla kondensatorer de fick hem och det var nog en femtedel som de fick kasta om jag minns rätt. Om det blir gnista på stiftet med testet ovan finns det ett visst hopp. En svänghjulsmagnet är väldigt känslig och det gäller att alla delar lirar ihop. Ett viktigt mått är abriss eller fältbrytningsavstånd. Om detta hamnar fel så blir det ingen, eller en väldigt svag, gnista. Nu vet jag inte vad du har för motor, men abriss brukar ligga på 7-12 mm på de flesta motorer. Abriss justeras med brytaravståndet och har ett omvänt förhållande – större brytaravstånd ger mindre abriss och omvänt. Om det inte går att få till abriss på 7-12 mm när brytarna är justerade till cirka 0,4 mm (vanligt mått) är det förmodligen fel typ av brytare, eller så är de tilltufsade.

Att resistansmäta en tändspole kan i princip bara visa om det är avbrott eller en större kortslutning i lindningarna. Det vanligaste felet i en tändspole är dock att det sker interna överslag mellan varven i högspänningslindningen och det går tyvärr inte att mäta fram med resistansmätning.

Jim Lundberg

Hur mäter man en mopedtändspole?
Dutta sedan med en kabel på kondensatorns anslutning. Använd ett 6 voltsbatteri. Om det finns liv i tändsystemet ska det komma gnistor på tändstiftet när man duttar.

Detta test visar tyvärr bara om spolen är helt död eller inte. Man får inte reda på hur bra eller dålig den är.

Rulla till toppen