Vilken gänga på hjulaxeln på Monark M 75?

Fråga: En liten fråga om hjulaxlarna som sitter på min Monark M75 från 1949. Diametern är 12,6 mm och vad min gängtolk kan utläsa är stigning 1,25. Min vänlige handlare, som sålde dessa när det begav sig, hävdar att detta är Husqvarnadelar som sitter på min cykel och det må så vara men min fråga är: vad heter denna gängning?

Ulf Jensen

 

Svar: Jag kan tyvärr inte svara på var din hjulaxel hör hemma, men däremot vad det bör vara för gänga. Om man mäter diametern på en utvändig gänga så ligger detta mått alltid strax under gängans nominella mått. En M12-skruv håller alltså inte 12 mm utan någon tiondel eller mer under detta mått. Mäter man på en M8-skruv så ligger måttet på cirka 7,7-7,9 mm och så vidare.

Om din axelgänga har diametern 12,6 mm tror jag att det är en halvtumsgänga som då har nominellt mått på 12,7 mm. En relativt vanlig gänga är 1/2″ UNF vilket är en fingänga med stigningen 20 gängor per tum. Räknar man om det till det metriska sättet att räkna gängstigning så blir det 25,4 (1 tum) delat med 20 (antal gängor) så får vi en gängstigning på 1,27 mm, alltså väldigt nära de 1,25 mm som din gängtolk visade. Jag tror därför att din gänga heter 1/2-20, eller halvtum UNF som man säger i dagligt tal.

Jim Lundberg

Rulla till toppen