Hur ansluter man hastighetsmätaren på Monark Monarped?

Fråga: Hej, Jag har en Monark Monarped årsmodell 1960 med en tvåväxlad ILO pianomotor typ G 50. Jag har bakom lyset sett att hastighetsmätarvajern är avklippt. Nu undrar jag var jag ska koppla in den andra änden som inte skall sitta i mätaren? Har kollat runt framhjulet men hittar inget anslutningsställe. Inte heller på motorn. Vad har jag missat eller kan något vara bortmonterat?

Undrar också över bästa sättet att starta en sån här moped. Den har ju ingen choke och inte heller någon tomgångsskruv. Man kan endast låsa gashandtaget i ett läge med en fyrkantig knapp för att få tomgång. Men just när man skall kallstartas. Jag upplever att den är lite svårstartad trots nya tänddelar. Finns det något alternativ till choke som jag har missat? Tack för hjälpen!

Calle Adén

 

Svar: Enligt reservdelslistorna för Monark Monarped så ska det vara en hastighetsmätardrivning nere vid framnavet. Denna typ av drivning sitter i princip bara påskjuten på hjulaxeln och har en liten plåtflärp instucken mellan två ekrar i hjulet. Den är med andra ord lätt att ta bort och det syns inga spår efter den.

När det gäller choken ska det finnas en sådan på din moped. Förgasaren är förmodligen en Pallas P8 och har då ett chokespjäll (nr 26 på bilden). Även detta kan ha skruvats bort (eller lossnat) under tidigare ägares innehav. På flottörhuset ska det även sitta en flödarknapp (nr 19) i locket på Pallasförgasaren. Tomgångsskruven heter nr 11. En av de få mopeder som helt saknar choke är de med Sachsmotorer och Bingförgasare.

 

Jim Lundberg

Rulla till toppen