Crescent 1209 som slirar på kicken

Fråga: Hej Jim. Jag har en Crescent 1209 med Sachsmotor (tvåväxlad hand). Den går jättebra men är lite besvärlig att kicka igång när den är kall. Är som att kicken slirar, den tar inte fast.

Vad kan felet vara?

Tack på förhand

Mvh John-Erik

 

Svar: Det här är ett klassiskt fel på Sachs mopedmotorer och orsakerna kan vara flera. En vanlig orsak är att man har för mycket olja i växellådan. Sachsmotorerna med manuell växellåda ska ha 2 dl SAE 80-olja. För mycket olja gör att kopplingen ligger i oljebad och börjar slira. Kolla också att det finns tillräckligt med spel i kopplingsvajern och nere vid kopplingsarmen. Vajern ska ha ca 2 mm spel vid kopplingshandtaget och kopplingsarmen ska ha ca 8-10 mm frigång vilket justeras med skruven i kopplingens centrum (nedre bilden).

Sedan kan ju lameller ta slut och då byter man ut dem. Sachslamellerna har radiella spår som ska kasta ut överskottsolja och om dessa spår börjar försvinna är lamellen färdig för byte. På den innersta lamellen kan man se hur mycket den är sliten då kopplingskorgen inte ligger mot lamellens centrum och där kan man se hur mycket det skiljer på en osliten, respektive sliten del på samma lamell. Ibland kan det räcka med att man tar isär kopplingen och ruggar upp ytan på samtliga lameller (även de av stål) med exempelvis våtslippapper, korn 240-400 för att friktionen ska återställas.

Jim Lundberg

Crescent 1209 som slirar på kicken
Kopplingsjustering på Sachs två- och treväxlade motorer.
Rulla till toppen