Söker delar och färg till Mustang moped

Fråga: Har köpt en Mustang moped från 1959. Var köper man reservdelar till denna moped och vilken är originalfärgen? Tack för svar.

Hälsningar Stefan

 

Svar: Reservdelar till äldre mopeder får man leta på exempelvis veteranmarknader, eller genom att annonsera efter dem i tidningen Classic Motors privatannonser vilket är gratis. På vissa auktions- och annonssajter kan man också hitta delar till äldre fordon.

När det gäller originalkulören till äldre fordon är det bästa att man tar med sig ett färgprov till sin färghandlare så de får göra en pigmentanalys och utifrån denna bryta till rätt kulör. Ta en del som inte varit så utsatt för olja, solljus, gummi och gammal tejp. Rengör den noga och putsa den med lackrengöring (mild rubbing) så att den verkligen ser ut som den ska innan färghandlaren tittar på den.

Gamla färgrecept och koder säger inte färghandlaren särskilt mycket om de inte är översatta till dagens recept med nya pigment och lösningsmedel. Många pigment som ingick i äldre lacker (bland annat blyföreningar) är förbjudna idag och ersatta med miljövänligare ämnen.

Jim Lundberg

Rulla till toppen