Volvo 480: diverse fel

Fråga: Jag har en toppenfin Volvo 480 Turbo 1990 som jag älskar. Men den går lite konstigt ibland. Dels är den svårstartad, jag måste köra på starten många sekunder.

Sen smårycker den, nästan som den går på lite choke. Även under jämn gas kan den rycka till emellanåt och när jag stänger av luftkonditioneringen så gasar den på några sekunder.

Sedan dummar sig ABS:en. När jag krypkör och bromsar lätt så går pumpen, och ibland när jag kör i gupp så knäpper den lite av sig själv, fast jag inte bromsar alls. Detta bromsknas sker inte alltid, men väldigt ofta.

Önskar hjälp så jag får min älskade sportkupé genom besiktningen.

Svar: Ett enkelt sätt att utesluta potentiella felkällor är att koppla in ett diagnosverktyg i uttaget, och det går betydligt fortare än traditionell felsökning. En gissning från min sida skulle dock vara att det är någon givare som krånglar.

På bilar med låsningsfria bromsar (ABS) brukar det sitta en styrenhet som ibland kan kärva. Jag gissar att det är den som spökar på din bil. En skicklig mekaniker kan i allmänhet få ordning på dem utan att byta ut hela (dyra) enheten.

Lycka till

Robert Gustavsson

Rulla till toppen