Söker delar till Fram moped från 1956

Fråga: Hej Jim! Jag undrar om du eller någon annan kan hjälpa mig besvara detta. Jag har en vad jag tror är en Fram King alternativt en King mod 41 (1956). Jag saknar tank och motor och på styrstångsemblemet och kåporna står bara King. Jag har nu hittat en MS 50 motor som har drev på utgående axel och min moped är remdriven. Är motorerna identiska förutom just den detaljen och passar en remskiva på splinsen där drevet sitter? Jag har ställt frågan till victoriaklubben utan framgång. Om någon sitter och trycker på en remskiva och vill sälja den hojta gärna till.

Tack på förhand

Morgan Ewaldsson

 

Svar: Fram och King var två bolag som senare slogs ihop till Fram-Kingbolagen. Fram låg i Uppsala och King i Helsingborg. Kännetecknande för Fram-mopederna var bland annat de långsmala bensintankarna. Om din moped har beteckningen M41 ska den ha en tvåväxlad Victoriamotor av typen MS 50, även kallad en korta motorn eftersom den inte hade några pedaler. Kraftöverföringen mellan motor och bakhjul sker med en A-rem (bredd 13 mm) som ska ha längden 1574 mm.

I Victoriamotorns reservdelslistor finns remskivan upptagen (men inte avbildad) och ska passa rakt på motorn utan modifiering. Tyvärr så har jag inga mått att ge dig på skivans diameter.Kolla med Rösebäckens Cykel & Motor om de kan hjälpa dig. Du kan alltid annonsera gratis efter delar i tidningen Classic Motors privatannonser vilket är gratis. Någon som kan hjälpa Morgan med detta? Lämna gärna en kommentar i fältet nedan.

Jim Lundberg

Rulla till toppen