Beskrivning på batteriladdartillsats

Fråga: I boken Meka & Kör! finns det beskrivning på en batteri laddaretillsats som kan bygga. Kan man bygga den på experimentkretskort? För jag blir inte klok hur den är byggd. Gärna en bild hur ser ut i lådan.

Bengt Arvidsson

 

Svar: Sedan boken ”Meka & Kör!” kom ut har det dykt upp massor av ”intelligenta” batteriladdare som känner av hur batteriets laddning fortgår och därför har jag inte min laddningstillsats kvar som beskrivs i boken. Man kan givetvis bygga den på ett experimentkort, ett så kallat Veroboard.

Jag får försöka beskriva den istället. På ritningen ur boken Meka & Kör! har vi en ingång, A, där man ansluter strömkälla – i detta fall en större laddare för bilbatterier. Från dennas pluspol har vi kopplat in två motstånd, R2 och R3, i serie med pluspolen. R2 (NL=normalladdning) väljer man så att laddströmmen blir cirka en tiondel av batteriets kapacitet. Ett batteri på 4 Ah ska då laddas med 4/10=0,4 A. S1 är en omkopplare med vilken man väljer laddningstyp – normal eller underhållsladdning.

Motståndet R3 är till underhållssladdningen och då denna har en betydligt lägre strömstyrka än normalladdningen (ofta en 500- eller 1000-del av batteriets kapacitet) har R2 en mycket högre resistans än R2. Med omkopplaren S1 väljer man sedan vilket laddningstyp man önskar genom att koppla in det ena eller andra motståndet. I princip har man alltså satt R2 och R3 i serie med pluskabeln från laddaren och anslutit dessa till en omkopplare som går till batteriet..

Motstånden R1 och R4 samt lysdioderna D1 och D2 behövs inte för att laddaren ska fungera, de ska bara visa att laddningen pågår. D3 är en spärrdiod som tillsammans med säkringen F1 ska skydda laddningstillsatsen om man råkar koppla batteriet fel (polvänt). Värden på motstånd och övrigt finns beskrivet i boken. C på ritningen är en vidarekoppling från laddarens pluspol om man exempelvis vill kunna ladda fler batterier från samma laddare. Då kan man tillverka fler enheter som syns innanför den streckade rutan som man bara ”hänger på” från C. Givetvis kan man göra likadant med underhållsdelen. Hela beskrivning på denna laddningstillsats finns i Meka & Kör, men tar lite för stort utrymme för att publiceras i sin helhet. Boken är tyvärr slutsåld och inget nytryck är planerat.

Jim Lundberg

Rulla till toppen