Vilken pasta är bäst på avgasgängor?

Fråga: Denna fråga kanske inte hör hemma här i teknikspalterna. men kör ändå, Vilken pasta är bäst på avgasgänga, typ JB, Sachs, Norton med flera? Jag har kopparpasta, aluminiumpasta, grafit, grafloscon, och någon industrimonteringspasta – vet ej namnet, tycker det slarvas rejält på detta område. Så vilken är bäst att använda?

Göran A, Vånga

 

Svar: En utmärkt fråga att ställa på Classic Motors hemsida! Det jag råkar ut för mest är att avgasmuttrarna lossnar under drift – inte att de fastnar. Men visst kan de fastna. Jag tror att samtliga medel du räknar upp fungerar bra om man har varma muttrar och skruvar som vill kärva fast. Däremot bör man undvika kopparpasta på aluminium då det har hänt att exempelvis tändstift har fastna i aluminiumtopplock om kopparpasta använts. Aluminiumpasta kan däremot användas på de flesta material. Förr i tiden var grafit vanligt som antikärvmedel på heta delar. Man blandade då en pasta av grafitpulver och fotogen eller rödsprit. Det finns även andra medel som titandioxid med flera.

På Norton Commando är det väldigt viktigt att avgasmuttrarna är ordentligt dragna. Motorn är gummiupphängd och vibrerar rätt mycket fast man inte känner det i ramen. Om muttrarna sitter löst kan gängorna i topplocket snart vara utslitna. Lås dem med tråd, vikbrickor eller fjädrar.

Jim Lundberg

Rulla till toppen