Stansa in chassinummer själv

Fråga: Vad gör man om ID-plåten blivit oläslig/ärgad på en Gisebo släpvagn från 1965? Kan man bara stansa in chassinumret själv – för man kan väl knappast beställa en ny skylt?

Svar: Som privatperson får du inte stansa in chassinummer själv. Mitt råd att gå tillväga på följande sätt: Kontakta ditt bilprovningsföretag och be dem hjälpa dig tyda ID-skylten. Om ni lyckas tyda den kan du under överinseende av bilprovningsföretaget få stansa in chassinumret. Då görs en anmärkning på tilläggsbladet till ägarbeviset där det står att chassinumret är ”åsatt i samband med besiktning”.

Om ID-skylten är helt oläslig kan man göra på flera sätt – kontakta tillverkaren och be dem identifiera vagnen, intyga vagnens identitet och möjligen även ny skylt. Då måste du troligen visa upp vagnen på plats hos tillverkaren. Ibland kan det räcka med att ett ombud, exempelvis en auktoriserad återförsäljare, identifierar vagnen och att de i sin tur ber tillverkaren om intyg och eventuell skylt.

Larmtjänst kan också hjälpa till med identifiering. Med hjälp av sin kunskap kan de i de flesta fall även få fram chassinummer som slipats bort i samband med exempelvis stöld, och för dem borde därför en ärgad skylt inte vara några problem att tyda.

Chassinumret kan finnas instansat någonstans på ramen, vilket underlättar identifieringen, men jag är osäker på om just Gisebo hade det 1965.

Lycka till

Robert Gustavsson

Rulla till toppen