Hur får man ut en avdragen pinnbult i aluminiumtopp?

Fråga: Hej. Har du något bra tips att få ut en avdragen pinnbult ur en lättmetalltopp? Den har gått av ca 5 mm under plana ytan vid avgasgrenröret. Kommer inte åt att borra ur den utan att lyfta av toppen.

MVH Sölve

 

Svar: Om pinnbulten är avdragen så att det inte finns något som sticker ut är det väldigt knepigt att få ut den på plats – även om man skulle komma åt och borra. Det är inte roligt att behöva ta av topplocket, men min erfarenhet är att det är det bästa även om det tar emot. Det som brukar hända annars är att man lägger ner timmar på att försöka få ur bulten och när man misslyckats måste man i alla fall lyfta av toppen.

Men ibland kan man ändå komma åt att borra om man exempelvis använder en vinklad borrmaskin, eller en vinklad tillsats till borrmaskinen. Man kan även behöva kapa borren en bit. Men sedan ska man pricka exakt i centrum på pinnbulten vilket är svårt när man hänger över en motor i ett trångt motorrum. Det är alltid vanskligt att borra ur en pinnbult ur ett aluminiumföremål eftersom borren lätt väljer att sticka iväg ut i det mjukare aluminiumgodset om man inte prickat centrum exakt.

Sedan beror det på varför pinnbulten gått av. Om den är avdragen för att man dragit muttern för hårt, eller om den är avvriden på grund av att den sitter fast. Är det den senare anledningen sitter bulten förmodligen ordentligt fastoxiderad i sitt hål och då brukar den inte gå att gänga ut med diverse skruvutdragare utan måste borra ur helt så att man kan gänga om hålet eller sätta i en insatsgänga. Dessutom är det så att om man råkar dra av en skruvutdragare, typ ”svinpitt” så har man fått stora bekymmer eftersom den är härdad och omöjliggör vidare borrning. Även här rekommenderar jag att man lyfter av toppen så att man kan jobba ordentligt på arbetsbänken.

Jim Lundberg

Rulla till toppen