Förkoppring av zink

Fråga: Hej, Har försökt att förnickla en zinkdetalj med halvdåligt resultat. Jag köpte tidigare en förnicklingssats, innehållande nickelanoder och nickelsyra. Med anläggningen jag byggt upp har jag förnicklat mässing och ståldetaljer med bra resultat men med zink blev det problem.

Jag läste er artikel om förkoppring och inser att det kanske är rätt väg att gå. i slutet av artikeln står om någon som har lyckats förkoppra aluminium. Skulle detta även kunna fungera på en zinkdetalj?

Med vänlig hälsning

Micke

 

Svar: Koppar är en utmärkt ”grundfärg” för nickel. Jag har dock inte testat att lägga koppar på zink, men från en läsare som heter Roland (har tyvärr inte hans efternamn) har vi fått receptet nedan som han använde för att förkoppra aluminiumkolvar som var nerslitna och byggdes upp till ursprungsmått på detta vis. Aluminium och zink har liknande kemiska egenskaper. Var försiktig vid betningen då det blidas vätgas och eventuella stänk. Zink reagerar starkare än aluminium ikontakt med syror och alkalier. Hör gärna av dig och berätta hur det gick.

 

Elektrolytbad 1 liter vatten:

Kopparsulfat 220 gram

Svavelsyra 60gram

 

Betning av aluminium:

3 dl kaustiksoda per 1liter vatten

uppvärmes till 70 grader.

Doppa kolven eller pensla på

låt verka 2 minuter

Obs det blir svart.

Tvätta rent med en kökssvamp under rinnande vatten

”en sådan som har grön slipduk på ena sidan”

Sedan ner i badet.

 

Elektrolytbadet:

1 plastburk

4 kopparanoder – en i varje hörn kopplas till plus.

kolven till minus. 6volt 3watt

Har reglerat strömmen med en 3 wattslampa på minus.

På en 66 mm kolv 0,5 till 3,5 tim.

Mvh Roland

 

Jim Lundberg

Rulla till toppen