Var köper man packningsklister?

Fråga: Hej! Packningsklister, jag vet vilka som finns och vilka som verkar fungera. Till exempel Permatex och Würths packningsklister. Problemet är var jag kan köpa dem, har kollar runt men bara hittat företag som endast verkar sälja till företag. Var kan jag som privatperson köpa dessa klister?

Med vänlig hälsning Simon.

 

Svar: Vad man ska ha för packningsklister är tyvärr lite som att fråga vilken olja som är bäst – man får lätt hundra motstridiga svar vilket kan vara väldigt jobbigt om man råkar vara nybörjare. Alla packningsklister fungerar – annars får de inte kallas för det. Vissa är bättre andra är sämre – men de fungerar. Det finns dock några ”Big no-no:s”: Man ska aldrig använda packningsklister i en automatlåda då en liten droppe klister kan hitta in i automatlådans ”hjärna” där alla känsliga ventiler sitter. Spritbaserade packningsklister, typ Permatex (brun & kletig) går inte att ha ihop med E85 eftersom etanolen då löser upp klistret. Silikonbaserade packningsklister ska inte användas i närheten av elmotorer och generatorer med kollektor eller släpringar då silikonångor och dito partiklar kan omvandlas till kiselkarbid av den värme som utvecklas i gnistorna mellan kol och kollektor. Kiselkarbid är ett ytterst hårt slipmedel som snart nöter ner både kol och kollektor

Normalt behövs endast en packning för att det ska bli tätt, men jag brukar ändå limma packningen på ena sidan när jag sätter ihop något. Då kan inte packningen glida iväg och om/när man delar på grejorna så sitter packningen snällt kvar på den limmade sidan utan att gå sönder och kan ofta användas igen. Vissa motorer och växellådor ska inte ha någon packning och där måste ett packningsklister användas. Vad man än väljer ska man inte smeta på för mycket så att överskottet kläms in i motorn/växellådan.

Packningsklister hittar du bland annat hos följande företag (detaljister):

Biltema

Rinab

Marinshopen

Drevdelar

Bikeline

Kolla även med din lokala TOOLSbutik. (art.nr: 102 38 79) Klicka på gästinloggning.

Jim Lundberg

Rulla till toppen