Passande tändspole till Husqvarna Novolette

Fråga: Efter månader av research så kan jag inte lista ut vilken tändspole som ska sitta i en Husqvarna Novolette 3311. c/c-måttet (alltså avståndet i mm från centrum mellan de två hålen på spolen) är 65 mm i Boschtändsystemet som sitter på idag, medan de nyproducerade tändspolarna i webbshopparna på Internet endast har följande mått: 46,8 mm, 49,0 mm, 54,0 mm

Har även ett Stefa tändsystem liggandes som är bra mycket mindre än Boschsystemet, men detta har ett c/c-avstånd på 54 mm. Har jag mätt fel, eller är det bara så att spolarna inte längre görs?

Linus Oleander

 

Svar: Tyvärr så har jag inga måttuppgifter på tändspolen i Husqvarna Novolette 3311 som har Rexmotorn. 65 mm låter väldigt mycket på en tändspole till en moped. De största mopedspolarna brukar ha 54 mm i c/c-mått. När man mäter upp ett c/c-mått med lika stora hål använder man med fördel ett skjutmått. Man tar då till måttets käftar för invändiga mått och så mäter man måttet mellan de två hålens ytterkant (mått A). Därefter mäter man inner diameter på ett hål (B) och drar det måttet från det förra.

Vi tar ett exempel: Måttet ”A” på en spole visar sig vara 57 mm och innerdiameter på ena hålet är 5 mm. Då drar man 5 mm från 57 mm och får då fram c/c-måttet vilket i detta exempel blir 57-5=52 mm.

Det finns ett viktigt mått till på tändspolen och det är radien på polskorna. Dessa ska ju ha samma radie som svänghjulet har på insidan.

Någon som kan tipsa Linus om passande spolar? Lämna gärna en kommentar i fältet nedan.

Jim Lundberg

Rulla till toppen