Vilket svänghjul till tvåväxlad Sachs mopedmotor?

Fråga: Hej! Vilket svänghjul skall det vara till en Sachs 50/2? Har idag ett Bosch 0212-122-006, motsols riktning. Denna går inte att ställa in, utan tändningen kommer långt efter övre dödpunkt.

God fortsättning på Julen.

Inge Nilsson

 

Svar: Den tvåväxlade Sachsmotorn hade första åren en kedjetransmission och efter den en kugghjulstransmission. Detta innebär att svänghjulet på en motor med kedjetransmission roterar åt motsatt håll jämfört med en motor med kugghjulstransmission. Har du den senare så roterar vevaxeln, och därmed svänghjulet, motsols. Fel typ av svänghjul leder till att brytarna snarare öppnar i nedre dödläge istället för det övre. Men kolla även så att tändplattan sitter rätt i motorn. På Sachsmotorn ska tändplattan vridas så att tändspolen hamnar bakåt/nedåt – alltså så långt det går från hålet där tändkabeln kommer ur motorn. En ovanligare orsak till att tändpunkten hamnar fel är att vevaxeltappen har vridit sig i vevskivan.

Någon beteckning på svänghjulet har jag inte – bara MCB:s artikelnummer som är följande till sachsmotorn med kugghjulstransmission: 1028617-5005.

God fortsättning!

Jim Lundberg

Rulla till toppen