Topplockspackning till Fuchs mopedmotor

Fråga: Hej. Jag har plockat ner min gamla Fuchs moped från logen och tänkte försöka få liv i den. Inköpt 1974 för 25 kronor. Var kan jag få tag på ny topplockspackning? (övriga delar hade Rösebäckens mopedbutik)

Erik Troedsson

 

Svar: Fuchs påhängsmotor har en relativt liten cylinderdiameter med sina 35 mm och därför kan det vara svårt att hitta en passande packning från någon annan motor då de flesta mopedmotorer har en cylinderdiameter på 38-39 mm. Det kan därför bli problem med att hålen för pinnskruvarna hamnar väldigt nära packningens innerkant om man modifierar en packning. Om topplocket är absolut plant kan man tillverka en packning av tunn koppar- eller aluminiumplåt. Kopparn måste mjukglödgas innan montering. Tyvärr är solida plåtpackningar inte särskilt formbara och om det finns minsta skevhet eller skada på tätningsytan så kommer det att läcka.

Annars finns det riktiga packningsmaterial som tål både tryck och höga temperaturer. Bland annat finns det grafitlaminat som består av en rostfri folie med grafitbeläggning på bägge sidor. Kräver vass plåtsax och vass mattkniv för att bearbetas

Jim Lundberg

Rulla till toppen