Polera kåpor på Sachsmotor

Fråga: Hej jag håller på att polera upp mina motorkåpor på en Sachs. Den ena kåpan fick jag till en fin glans på med bara polerpasta och en tygtrissa men tog så fruktansvärt lång tid. Så jag provade den där nylontrissan från Biltema som du rekommenderade i en annan fråga. Men vad gör jag nu? Nu ser den ena typ kromad ut och den andra som borstat stål. Vad ska jag använda för att få upp glansen och var får jag tag i det?

Mvh Johan

 

Svar: Vid metallpolering måste man arbeta stegvis upp till högglans och ju sämre ytan är, desto fler steg. Om du nu kört med Biltemas nylonborste har du en matt yta med små sliprepor. För att nå spegelglans måste denna yta poleras med slipmaterial som har finare och finare slipkorn i sig. Nylonborstens repor är visserligen små, men det tar lång tid att putsa bort dem med enbart polerpasta. Möjligtvis går det snabbt om du använder en grovkorning pasta innan den fina och avslutande pastan. Kolla på nedanstående serie och hoppa in var du tycker det är lämpligt i ditt fall. (börja från vänster)

Repig och skadad yta         Normalsliten yta              Slät och oskadad yta         Yta i bra skick

Slippapper 320-400            Slippapper 400-600         Slippapper 800-1000         Pasta grov-fin

Det hela går alltså ut på att man hela tiden ska ersätta de grövre slipreporna med finare repor genom att minska kornstorleken på papper och pasta steg för steg. Tänk på att rengöra ytan noga när du byter till en finare kornstorlek så att grövre korn från föregående papper inte ligger kvar och repar. Jag tror att du kan gå direkt till 800-1000 korn på dina papper. Våtslipa med vatten och några droppar handdiskmedel (Yes). Helst ska man avslutningsvis använda två olika polerpastor. En lite grövre som tar bort slipreporna från 1000-pappret och sist en fin pasta som i sin tur tar bort reporna från den grövre pastan.

När slipreporna är tillräckligt små och fina kommer det mänskliga ögat att uppfatta ytan som blank. Tänk på att inte använda samma lumptrissa eller polertrasa till flera polerpastor. En trissa/trasa som använts till grov pasta får aldrig användas till fin pasta eftersom de grova slipkornen finns kvar. Ett lager tvåkomponents klarlack skyddar sedan ytan mot repor och oxidering. Våtslippapper hittar du i färghandeln och polerpasta har du ju redan.

Jim Lundberg

Rulla till toppen