Tejpning vid omlindning av tändspole

Fråga: Hej Jim har en fråga angående linda egen tändspole. Ska man börja med maskeringstejp mellan kärnan och första varvet tråd eller lindar man första varvet direkt mot kärnan och börjar med maskeringstejp mellan första och andra varvet?

mvh Johan

 

Svar: Man måste något mjukt material ovanpå järnkärnan i spolen som skydd för koppartrådens tunna lack. Annars kommer kärnans vassa hörn att skära igenom lackisoleringen och kortsluta de första varven. Det räcker med ett kortslutet varv för att spolen ska fungera dåligt eller inte alls. När man lindar av alla gammal tråd kan man ofta spara den gamla isoleringen som fabriken lagt runt kärnan. Om kärnan är helt metallren skulle jag rekommendera ett drygt varv runt kärnan med tunn papp – typ ett visitkort. Se till att pappen verkligen täcker kärnans samtliga fyra hörn. Lägg därför inte pappens skarv i ett hörn.

Sedan lägger man ett lager maskeringstejp mellan varje lager koppartråd. Detta har ingenting med isolering att göra utan är ett rent mekaniskt skydd så att motorns vibrationer inte ska få trådvarven att gnugga mot varandra så att isoleringen nöts bort. Vanlig eltejp (plast) fungerar inte lika bra i detta fall då den saknar de pappersfibrer som finns i maskeringstejpen och då plasten även mjuknar av värmen kommer trådvarven att skära genom tejpen. Däremot fungerar den gamla typen av eltejp som består av en väv. Denna finns i sportaffärer där den används för att linda hockeyklubbor och liknande. Avsluta gärna med en krympslang runt hela spolen.

Jim Lundberg

Tejpning vid omlindning av tändspole
Maskeringstejpens pappersfibrer skyddar trådvarven mot nötning även när spolen värmts upp under drift. Krympslang över den färdiga spolen skyddar mot fukt och vassa verktyg.
Rulla till toppen