Vilken årsmodell på min Husqvarna motorcykel?

Fråga: Jag har en röd motorcykel (svart- eller rödkvarna) med motornummer 24-11635. Den har gamla framgaffeln (webb-typ) och uppfällbar bakskärm med gångjärn. Däcken är 2,50×21 (men det är väl svartkvarnas dimension). Bränsletanken har utloppet i bakre änden (på undersidan) och under utloppet sitter kranen (alltså ingen genomgående grej med handtag på tanken ovansida). Finns det ramnummer, i så fall var? Men årsmodellen är ännu oklar.

Johan Andersson

 

Svar: Att motornumret börjar med siffergruppen 24 tyder på att det är en ”svartqvarnamotor” då denna motorcykel hette modell 24. Det syns också på bilderna att insuget sitter på sidan av cylindern som det gör på mod 24-motorerna som har tvärspolning (”skidbacke” på kolvtoppen) istället för vändspolning som kom på Rödqvarnan, eller modell 27 som den egentligen heter. Denna kom 1950 och hade ”den patentsökta bensinkranen” (bild ovan) som framställdes som en nyhet det året. I reservdelslistan för modell 24 har bensintanken samma sorts kran som din motorcykel.

I reklamen för modell 27 står det att den finns i röd kulör med dekorationer i svart och guld. Modell 24 kallas ju för svartqvarna just därför att den är svartlackerad. Jag vet faktiskt inte om det var så att man kunde köpa en röd svartqvarna från fabrik. Ramnumret bör sitta på något av ramrören under sadeln, men jag är lite osäker på detta. Motorcykeln verkar inte vara omlackerad och då ska numret vara synligt, fast det kanske krävs att man tar ut motorcykeln i dagsljus. Kan du få fram registreringsnumret så kan du få ut de gamla handlingarna via Landsarkivet. Ibland kan de även söka på enbart ramnummer, men det är långt ifrån alltid. Kolla med TS Trading som säljer delar till denna modell om de kan svara på frågorna. Det kan ju vara så att du har en ovanlig modell av Husqvarna. Någon annan som vet mer om Johans Husqvarna? Lämna gärna en kommentar i fältet nedan.

Jim Lundberg

Vilken årsmodell på min Husqvarna motorcykel?
Johans Husqvarna. Har han en röd svartqvarna?
Vilken årsmodell på min Husqvarna motorcykel?
Vilken årsmodell på min Husqvarna motorcykel?
Vilken årsmodell på min Husqvarna motorcykel?
Vilken årsmodell på min Husqvarna motorcykel?
Motorn har tvärspolning vilket på Husqvarnan känns igen på att förgasaren sitter långt till vänster på cylindern.
Rulla till toppen