Tekniska data för Kreidler J 51

Fråga: Hej Jag håller på att renovera ett par Kreidler J 51. Vissa skillnader föreligger i utförandet även om de i stort sett är identiska. Drevningen skiljer – i ena fallet 52 kugg och det andra 58 kugg. Bromsskölden skiljer med 15mm backar respektive 20mm. Jag har fyra motorer där tre av dem har 11 kugg drevning och en har 12 kugg. Vad gäller? Det verkar lite klurigt att få fram data.

Hälsning Bengt

 

Svar: Kreidler J 50 (enväxlad) och J 51 (tvåväxlad) är kanske inte de vanligaste mopederna och tyvärr har jag inte heller hittat några tekniska data. De finns inte med i Väg och Vattenbyggnadsstyrelsens listor (VoV) där det annars står vilken förgasare, antal kuggar och annat en viss moped ska ha. På auktionssajten Tradera har jag sett att man säljer instruktionsböcker och reservdelslistor (gamla och nytryck) till Kreidler. Generella data till Kreidler Stilett kan du hitta på Mo-ped.se

Det enda tips jag kan komma med är att de här äldre Kreidlermopederna ska ha en totalutväxling på 14:1 på tvåans växel vilket innebär att vevaxeln ska snurra 14 varv när bakhjulet snurrat ett varv. Detta kan man lätt kolla genom att sätta en tejpbit på bakhjulet som referensmärke. Sedan tar man ur tändstiftet och sticker ner en penna eller en skruvmejsel i hålet. Om man nu drar bakhjulet exakt ett varv ska pennan hoppa upp 14 gånger med tvåans växel ilagd. På så sätt kan man prova sig fram med olika drev tills man hamnar rätt. Någon som har mer info om Bengts mopeder? Lämna gärna en kommentar i fältet nedan.

Jim Lundberg

Rulla till toppen